Általános információk  
Aktuális rendezvény  
Szakmai program
Szabadidő programok  
Regisztráció  
   
 

„Egészségügy 5 Dimenzióban”

című konferenciánk 2017. augusztus 31-én (csütörtökön), 9:00 órai kezdettel

„Az egészségügy fejlesztésének lehetséges irányairól és a megvalósítás feltételeiről - a XXI. század második évtizedében” címmel készült programmal

Budapesten, a Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget Star Auditóriumában

Program

A délelőtti program levezető elnökei:
dr Endrei Dóra MSc. (PhD) Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, általános elnökhelyettese
dr Lehoczky Péter Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség korábbi elnöke

Moderátor:
dr Kovács Zoltán
a szervező bizottság elnöke

09:00

Köszöntés és nyitó ceremónia

09:10 - 09:30

Szolgáltatás, hivatás, vagy mindkettő? A „gyógyító küldetés” erkölcsi értékvesztése. Az orvosi habitus változása a generációváltások során. Képesek leszünk-e megújítani az orvosi munka elemeit, a magas szintű szaktudás és a szolgálat szintézisét?

Bevezető előadást tart: Med. habil. dr Matkó Ida MD, PhD egyetemi docens, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa, a betegek jogait védő Szószóló Alapítvány képviselője
Előadás anyaga

09:30 - 9:45

A „félresiklott rendszerváltás”. Elveszett életévek, avagy az egészségi állapotot meghatározó társadalmi tényezők jelentőségéről a "szabadjára engedett kapitalizmus" körülményei között. Az „öt hatalmas gonosz” rombolásáról.

dr Gilly Gyula szakértő, Budapesti Corvinus Egyetem
Előadás anyaga

9:50 - 10:05

Robbanásszerű változások a fejlett világ egészségügyében. Mitől javulhat a gyógyítás eredményessége és a hatékonysága? Innovatív elképzelések az egészségügyi ellátási rendszer megújítására.

dr Oberfrank Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója, az MTA „Elnöki Bizottság az Egészségért” tagja

10:10 - 10:25

„Megállítható-e a magyar egészségügy leszakadása a Visegrádi országokétól?”

Prof. dr Orosz Éva egyetemi tanár, az MTA doktora,  ELTE Társadalomtudományi Kar, Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Szakcsoport vezetője
Előadás anyaga

10:30 - 10:45

Mire futja és mire nem az egészségügy 2018-as évi tervezett költségvetéséből? Mit lehet tenni a várólisták és az egészségügyi ellátás egyre szaporodó vadhajtásai ellen?

dr Sinkó Eszter SE EMK főigazgató-helyettese, a Magyar Tudományos Akadémia „Elnöki Bizottság az Egészségért” tagja
Előadás anyaga

10:45 - 11:00

Hosszú út vezet az „ígéret földjére”. Társadalmi konfliktusok forrása lehet az egészségügy kettészakadása szegény, illetve gazdag ellátásra. A megelőzéshez szükséges többletforrás mértéke „csupán” a GDP 2%-a.

dr Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke
Előadás anyaga

11:00 - 11:25 Szünet

11:30 - 11:45

Vihar előtti csend... Hadüzenet a „tisztességtelen piaci magatartás” követőinek. A Primus javaslata, hogy a kisebb magánszolgáltatókat is kössék rá az online pénztárgépekre és vezessék be az e-számlát...

Leitner György, a Primus Egyesület ügyvezetője, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója
Előadás anyaga

11:45 - 12:00

Lehetőség, avagy túlélési kényszer? Miért veszélyes a „harmadik utas” rendszer? Ingázás állami és a magán között. Szabad orvosválasztás szigorú feltételekkel és drámai következményekkel.

dr  Ficzere Andrea (PhD) az Uzsoki utcai Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnökségének tagja, „Kiváló fővárosi kórház (2014, 2015)” főigazgatója
Előadás anyaga

12:00 - 12:15

Tiltott, tűrt, támogatott - de mindenképpen szükséges. Az egészségügy szereplői közötti kommunikáció nehézségeiről és csapdáiról.

dr Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke, jelenleg szaktanácsadója
Előadás anyaga

12:15 - 12:30

Ha megkérdezne a miniszter: Milyennek képzelné el Ön Budapest sürgősségi ellátórendszerét? Két-három éven belül megújulhatna a főváros sürgősségi ellátása!

dr Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke
Előadás anyaga

12:30 - 12:40

A hallgatás - beleegyezés. Novembertől élesben megy az utóbbi idők legjelentősebb egészségügyi informatikai fejlesztése, az EESZT használata. Tíz kórházból, 25 háziorvosból és 35 patikából álló reprezentatív mintán vizsgáztatták a rendszert.

Szabó Bálint Állami Egészségügyi Ellátási Központ Projektfenntartási Igazgatóság, EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetője

12:45 - 12:55

Az EESZT próbaüzeme során szerzett felhasználói szemléletű, gyakorlati jelentőségű tapasztalatokról világosan és közérthetően.

dr Horváth Lajos kardiológus főorvos, a Budai Irgalmasrendi Kórház stratégiai igazgatója
Előadás anyaga

13:00 - 14:00 Ebédszünet

A délutáni program levezető elnökei:
dr Endrei Dóra MSc. (PhD) Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, általános elnökhelyettese
dr Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség szaktanácsadója

Moderátor:
dr Kovács Zoltán
a Szervező Bizottság elnöke

14:00 - 14:15

Mit kíván a magyar... háziorvos! Mindarról, ami jelenleg az alapellátás orvosait a legjobban izgatja. Tények, vélemények - dióhéjban.

dr Selmeczi Kamill Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke
Előadás anyaga

14:15 - 14:25

Járóbeteg-szakellátás: status quo vagy továbblépés?

dr Pásztélyi Zsolt Medicina 2000 Poliklinikai Járóbeteg-Szakellátási  Szövetség elnöke
Előadás anyaga

14:30 - 14:40

Működőképes betegirányítási modell Somogyban. Az OnkoNetwork másfél éves működésének tanulságairól - és a hogyan tovább kérdéséről? Beszámoló egy projekt bevezetésének tapasztalatairól a „türelmi idő” letelte után.

dr Moizs Mariann (PhD) Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház - Kaposvár főigazgatója
Előadás anyaga

14:45 - 14:55

Az orvostechnológia fejlődése, valamint alkalmazásának és fentarthatóságának követelménye - felhasználói, működtetői aspektusból nézve.

dr Tamás László János a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház-Rendelőintézet - Győr főigazgatója
Előadás anyaga

15:00 - 15:15

A Semmelweis Egyetem jövőbeni szerepe az Egészséges Budapest Programban

Prof. dr Szabó Attila egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ elnökhelyettese
Előadás anyaga

15:15 - 15:30

A magyar egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének lehetséges irányairól és a megvalósítás feltételeiről a XXI. század második évtizedében - nyugat-európai országok tapasztalatai alapján.

dr Mikola István korábbi egészségügyi miniszter, kórházszövetségi elnök, jelenleg a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára

15:30 - 16:00

Az egészségügyi tárca aktuális egészségügy-politikai elképzeléseiről, kormányzati tervekről és a megvalósítás ütemezéséről. Hol tart ma az egészségügy korszerűsítési programja, az alapellátás megerősítése, új alapokra helyezése, a bérfelzárkóztatás és az Egészséges Budapest Program megvalósítása a kormány prioritási listáján?

dr Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

16:00 - 16:30

Kérdések és válaszok.

A szervező bizottság a program változtatásának jogát fenntartja. Fenti programunk a jelenlegi elképzeléseket tükrözi, melyek az aktualitások függvényében még változhatnak, változnak. Programunkat a felkért előadók tudtával, beleegyezésével hirdettük meg. Azokra az előadókra, akik nem adtak még végleges választ felkérésünkre, a zárójeles "felkérés alatt" megjegyzéssel utaltunk.

 
 Programunk legfrissebb változata mindig megtalálható honlapunkon. Cím: www.oen.hu Mi több Tisztelt Partnereink évek óta értesítést kapnak e-mailben az esetleges lényeges változásokról. Kérjük szíveskedjen figyelemmel kísérni a beérkező leveleit és honlapunkat!