Általános információk  
Aktuális rendezvény  
Szakmai program
Szabadidő programok  
Regisztráció  
   
 

„Egészségügy 5 Dimenzióban Téli szimpóziuma”

2019. január 15-én 9:15 órai kezdettel

Budapesten a Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget Magnolia termében

Magnolia terem

Program

A délelőtti program levezető elnökei:
dr Endrei Dóra (PhD) Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ általános elnök-helyettese
dr Lehoczky Péter Medicina 2000, Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség korábbi elnöke

Moderátor:
dr Kovács Zoltán
a szervező bizottság elnöke, a konferencia főrendezője

09:20

Köszöntés és nyitó ceremónia

 

09:30 - 9:45

A modern orvoslás válsága? Bizalmi válság az orvos-beteg kapcsolatban, szaporodó kérdőjelek a bizonyítékon alapuló orvoslás eredményeit illetően.

Prof. dr Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára

 

09:50 - 10:05

Számháború az egészségügyben. Az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek a 2019-es évi költségvetésben meghatározott mozgásteréről és lehetőségeiről.

Prof. dDr Boncz Imre MD (PhD) Msc Habil, Pécsi Tudományegyetem  Klinikai Központ, Egészségbiztosítási Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára

 

10:05 - 10:15

Kérdések és válaszok

 

10:15 - 10:30

Hogyan lehetséges - a lakossági jogos igényeknek megfelelő - jól képzett, nagy tudású orvos generációt biztosítani az egészségügyben a közeljövőben? Vezető rezidensek - a jelenlegi rezidensképzés lehetséges jövője.

Dr Sipka Balázs Magyar Rezidens Szövetség elnöke

 

10:35 - 10:50

Akarsz beszélni róla? A helytelen kommunikációból, és az információs aszimmetriából eredő konfliktusok vezető/beosztott, és orvos/beteg között.

dr Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnök-helyettese, az Uzsoki Utcai Kórház, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Oktató Kórházának főigazgatója

 

10:50 - 11:00

Kérdések és válaszok


11:00-11:25 KÁVÉSZÜNET

11:30 - 11:45

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A kórházi fertőzésektől a multirezisztens baktériumokon át a fenyegető vírus pandémiákig.

dr Barcs István főiskolai tanár, a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési és Klinikai Módszertani Intézet, Epidemiológiai Tanszék vezetője

 

11:50 - 12:05

Az alapellátás megerősítése a tárca elképzelései szerint, valamint egy létező és jól működő példaértékű modell a valóságban.

dr Békássy Szabolcs Háziorvosok Online Szervezete elnöke

 

12:05 - 12:20

A sürgősségi ellátás rendszerszintű átalakításáról: A triázs rendszer kötelezővé tételéről, a diszpécser szolgálat feladatairól és az akut alapellátási egységek szerepéről a betegellátásban.

dr Bognár Zsolt Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának főorvosa

 

12:25 - 12:40

A kiterjesztett kompetenciájú, sürgősségi ellátásra szakosodott diplomás ápolók szerepe a betegellátásban. - Béremelés a szakdolgozók körében.

dr Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamra elnöke

 

12:40 - 12:50

Kérdések és válaszok

 

12:50 - 13:00

Kitörés az egészségügy „22-es csapdájából”. Milyen hatással lehet az MNB versenyképességi stratégiájának 22 pontos egészségügyi javaslatcsomagja az egészségügy-politikára, az ellátórendszer jövőjére?

dr Rácz Jenő korábbi egészségügy miniszter, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke


13:00-14:00 EBÉDSZÜNET

Délutáni program:

Fórum az egészségügy jövőképéről.

 

14:00 - 15:00

A köz- és magán egészségügyi ellátórendszer szétválasztásának jelentőségéről, időszerűségről, lehetséges módozatairól, különös tekintettel a humán erőforrás megtartására.

A kerekasztal fórum résztvevői:
  • dr Bazsó Péter a Duna Medical Center orvos igazgatója
  • dr Ficzere Andrea Uzsoki utcai Kórház főigazgató-főorvosa
  • dr Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, Magyar Kórházszövetség volt elnöke
  • dr Sipka Balázs a Magyar Rezidens szövetség elnöke
  • dr Varga Péter Pál Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója, a Budai Egészségközpont Kft. ügyvezető igazgatója
Moderátor:
dr Szepesi András az Orvosok Lapja és a Kórház főszerkesztője

 

15:00 -

Kérdések, válaszok, majd a szimpózium zárása

 

A szervező bizottság a program változtatásának jogát fenntartja. Programunk a jelenlegi aktuális elképzeléseinket tükrözi, melyek az aktualitások függvényében még változhatnak és változni is fognak.  Az egyes előadásokat a felkért előadók tudtával, beleegyezésével hirdettük meg.
Programunk legfrissebb változata mindig megtalálható honlapunkon. Cím: www.oen.hu Mi több Tisztelt Partnereink évek óta értesítést kapnak e-mailben az esetleges lényeges változásokról. Kérjük szíveskedjen figyelemmel kísérni a beérkező leveleit és honlapunkat