Általános információk  
Aktuális rendezvény  
Szakmai program
Szabadidő programok  
Regisztráció  
   
 

„Egészségügy 5 Dimenzióban Téli Szimpóziuma”

2018. január 23-án, 9:25 órai kezdettel

Budapesten, a Hotel Hungária City Centerben

Program

A délelőtti program levezető elnökei:
dr Endrei Dóra MSc, (PhD) Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ általános elnökhelyettese
dr Lehoczky Péter Medicina 2000, Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség korábbi elnöke

Moderátor:
dr Kovács Zoltán
a szervező bizottság elnöke

09:25

Köszöntés és nyitó ceremónia

09:30 - 9:40

Volt egyszer egy álmunk. Alapellátás fejlesztési modellprogram - svájci/magyar támogatással. Egészségmegőrzésre, és egészségfejlesztésre koncentráló megújuló alapellátás, többszereplős praxisközösségben.

dr Papp Magor Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóság Háziorvos, Modellprogram szakmai vezetője
Előadás anyaga

09:45 - 09:55

„Az érem másik oldala”. Mit kíván a magyar orvos? Minőségi változásra van szüksége az alapellátásnak. A megújulás és a korszerű minőségi ellátás feltétel rendszere - háziorvosi aspektusból nézve

dr Békássy Szabolcs a Házorvosok Online Szervezete vezetője
Előadás anyaga

10:00 - 10:10

A kulturált beteg előjegyzési programról. A rendszer beüzemeléséről, és a továbblépéshez szükséges információkról.

dr Tóth Tibor  Debreceni Kenézy Gyula Kórház  járóbeteg-ellátást irányító orvos-igazgatója
Előadás anyaga

10:15 - 10:25

„Vészhelyzet” a sürgősségi ellátásban? A sürgősségi betegellátó osztályokon kialakult helyzetről, - a tényekről, okokról, és az okozatokról feketén-fehéren. Az értelmes kommunikáció szükségességéről. 

dr Kanizsai Péter, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályának és Sürgősségi Orvostani Tanszéki Csoportjának vezetője, az Oxiológia és Sürgősségi Orvostan Szakmai Grémiumának elnöke
Előadás anyaga

10:30 - 10:45

Az egészségügyi ágazati béremelésekről, valamint a egészségügyi szakembereket megtartó,  egzisztenciális biztonságukat garantáló, szükséges és elégséges orvosi bérekről. Munkahelyi környezet, kiszámítható jövőkép, tisztes előmenetel. Nem csak a pénz miatt mennek el az orvosok, szakdolgozók.

dr Éger István a  Magyar  Orvosi  Kamara elnöke
Előadás anyaga

10:45 - 11:00

Rövid válasz egy miniszteri felvetésre feketén fehéren. „A jövőben meg kell vizsgálni, miért nem képzelhető el, hogy az ország különböző területein lévő azonos szintű intézmények, azonos betegséggel kezelt betegeket, azonos költség ráfordítással gyógyítsanak?”

Prof. dr Boncz Imre MD, MsC, PhD, Habil egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Egészségbiztosítási Intézet
Előadás anyaga

10:00-11:30 KÁVÉSZÜNET

11:30 - 11:45

Valódi betegközpontú egészségügyi ellátás a kórházakban. „Azon dolgozunk, hogy visszaadjuk a gyógyítók szenvedélyét és önbecsülését, fejlesztjük a kórházi együttműködést, a betegek és a gyógyítók közötti kapcsolatot.”

dr Ficzere Andrea (PhD) az Uzsoki Utcai Kórház-Rendelőintézet főigazgató főorvosa, a Magyar Kórházszövetség elnökségének tagja
Előadás anyaga

11:50 - 12:05

Kell-e és lehet-e kórházi struktúrát váltani 2018-ban Magyarországon? Az egészségügyi ellátás három kritikus területének jövőképéről. Tények, vélemények a sürgősségi ellátás, különös tekintettel az SBO-k működési anomáliáiról.

dr Rácz Jenő korábbi egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke, jelenleg elnökségi tagja, szaktanácsadója
Előadás anyaga

12:05 - 12:20

A kórházi HR helyzet értékelése Magyarországon, napjainkban. Kórházak, melyek nem érzékelik az elszívó hatást, és más kórházak, melyek naponta kénytelenek megküzdeni a szakemberhiány által okozott ellátási problémákkal.

dr Svébis Mihály a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa

12:25 - 12:40

Hogyan hat az egészségügyi ellátórendszer működése az egészségi állapotra? Nemzetközi tapasztalatok és magyarországi kérdőjelek.

Prof. dr Orosz Éva egyetemi tanár, az MTA doktora,  ELTE Társadalomtudományi Kar, Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Szakcsoport vezetője
Előadás anyaga

12:45 - 13:00

Tudományágakon átívelő kutatási, oktatási és fejlesztési központ jön létre a Pécsi Tudományegyetemen a 3D nyomtatás területén. Hogyan forradalmasítja a 3D-s nyomtatás a gyógyítást, az ipart és a művészeteket?

Prof. dr Nyitrai Miklós (PhD) Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biofizikai Intézet egyetemi tanár, intézetigazgató
Előadás anyaga

13:00 - 14:00 EBÉDSZÜNET

A délutáni program levezető elnökei:
dr Endrei Dóra MSc. (PhD) Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, általános elnökhelyettese
dr Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, szaktanácsadója

Moderátor:
dr Kovács Zoltán
a szervező bizottság elnöke

14:05 - 14:20

Az Egészséges Budapest Program aktualitásai, különös tekintettel a budai kórházfejlesztésekre és a közeljövőben esedékes tervezett feladatváltásokra.

Prof. dr Cserháti Péter Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos

14:25 - 14:40

Szuperkórház a város szélén, amely a 21. század minden kihívásának megfelelhet mind az infrastruktúra, a betegellátás és az oktatás tekintetében.

Prof. dr Bedros J. Robert miniszterelnöki megbízott, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa

14:45 - 15:00

Nem maradnak ki a fővárosi járóbeteg-szakellátó intézetek sem az Egészséges Budapest Program fejlesztéseiből. Új és megújuló szakrendelők a fővárosban a közeljövőben.

dr Mayer Ákos Állami Egészségügyi Ellátó Központ, EBP járóbeteg-szakellátási igazgatója

15:00 - 15:10

Kérdések és válaszok

15:15 - 16:00

2018-ban több pénz, még több kórházfejlesztés és újabb béremelés lesz az egészségügyben

dr Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság

16:00 -

Kérdések és válaszok, majd a szimpózium zárása

A szervező bizottság a program változtatásának jogát fenntartja. Fenti programunk a jelenlegi elképzeléseket tükrözi, melyek az aktualitások függvényében még változhatnak és változnak.  Programunkat a felkért előadók tudtával, beleegyezésével hirdettük meg. Azokra az előadókra, akik még nem adtak még végleges választ felkérésünkre, a "felkérés alatt" megjegyzéssel utaltunk

 

Hírlevél

Hírlevelünk különös aktualitását az adja, hogy hagyományos évadnyitó rendezvényünk az Egészségügy 5 Dimenzióban Téli Szimpóziuma 2018. január 23-án 9:25 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, a Hotel Hungária City Center konferencia termeiben. Ebből az alkalomból engedjék meg, hogy néhány gondolattal felvázoljam, miről is lesz szó rendezvényünk programjában. 

Konferenciáink felkért előadói a tőlük elvárható szakmai alapossággal járják körül azokat az ellátórendszerben tapasztalható anomáliákat és az egészségügy szereplőinek igazságérzetét joggal sértő méltánytalanságokat, amikről így a választások közeledtével a politika egyre többet beszél és amikből, persze egyre inkább hiányzik a szakmai hozzáértés, mértékletesség és a tárgyilagosság. Hálás terület ez a politika számára, amiről rengeteg rosszat (és jót!!!) lehet mondani, hallani egyaránt. Ahol kényszerű szimbiózisban egymás mellett él egyrészt a korszerű technika, az elismerésre méltó szakmai és emberi teljesítmény, a kiválóan működő intézmény, (van ilyen bőven) míg a másik oldalon a lepusztult infrastruktúra, a szervezetlenség, a permanens forrás- és szakember hiány, valamint számtalan „vadhajtás”, mely ahelyett, hogy sorvadozna, egyre inkább tenyészik a zavarosban... és végül, de nem utolsó sorban megállíthatatlanul terjed a bizalomvesztés, és a járványszintű „kiégettség” az ellátórendszerben.

Hogyan jutottunk idáig? „2007-16 között 1863 milliárddal csökkentek az E. Alap természetbeni kiadásai”- állította Prof. Dr Orosz Éva nyár végi előadásában. Márpedig a korábbi évek/évtizedek sem arról voltak nevezetesek, hogy az egészségügy bővelkedett volna az állami forrásokban. Így a rendszer szétesése, demoralizálódása már akkor vizionálható volt. Mára bebizonyosodott, hogy a példa nélkül álló 500 milliárdos infrastruktúra fejlesztés ellenére, a szükséges működési források és szakemberek hiányában az ellátórendszer nem, legfeljebb csökkentett üzemmódban képesműködni! A utóbbi év(ek)ben beindított jelentős(!), de megkésett bérfejlesztési program jó esetben lelassította, de nem állította meg a munkaerő elvándorlást, nem pótolta a már meglévő hiányosságokat...

„Voltak és lesznek feszültségforrások az egészségügyben, de az ágazat túl van a krízisen,” - vázolta fel a reális helyzetet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. „Sok még a teendő, hiszen a betegek elégedettsége messze van. A következő kormánynak a minőségre kell koncentrálnia.”- nyilatkozta.

Szép cél, jó cél, nemes cél! Hogyan, mikor fog megvalósulni? - az már a jövő zenéje. A nagy kérdés, hogy „valóban akarja-e döntéshozó” a szükséges beruházási és működési többlet forrásokat (tulajdonképpen a korábban elvont támogatásokat) az egészségügybe invesztálni, mert minden további előrelépés a kitűzött cél irányába csak ennek megtétele után lehetséges.

Maga Lázár János miniszter is elismerte: „jelentős béremelésre lenne szükség 2018-2022-ben az egészségügyben, ami nélkül lehetetlen felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz színvonalához.” Nagyívű elképzelésekben nincs is hiány: a meglévő kórházak korszerűsítése, komfortosítása, új centrumok létrehozása (Budapesten), alap- és járóbeteg-szakellátás fejlesztése, jó munkafeltételek, jó bérezés szerepel a kormány (és az ellenzék sic!) programjában. Amennyiben azonban ezek a tervek (valamilyen ok folytán) mégsem valósulnának meg, úgy marad a bizalomvesztés, az elvándorlás, az ellátórendszer kettészakadása és az egészség méltánytalanságok végeláthatatlan sora az egészségügyben.

Téli Szimpóziumunkon az eddigi jó kezdeményezések és pozitív fejlemények bemutatása mellett a továbblépés lehetőségének vizsgálata a cél. Tények, magyarázatok, elemzések - autentikus előadók prezentációjában. Mottónk: Ha huszadik századi fejjel gondolkodunk, akkor a XXI. században nem járhatunk sikerrel.

Budapest, 2017. december 01.

Viszontlátásra a szimpóziumunkon! Tisztelettel és kollegiális üdvözlettel:

Dr Kovács Zoltán
a szervező bizottság elnöke

 
Programunk legfrissebb változata mindig megtalálható honlapunkon. Cím: www.oen.hu Mi több Tisztelt Partnereink évek óta értesítést kapnak e-mailben az esetleges lényeges változásokról. Kérjük szíveskedjen figyelemmel kísérni a beérkező leveleit és honlapunkat