Általános információk  
Aktuális rendezvény  
Szakmai program
Szabadidő programok  
Regisztráció  
   
 

„Egészségügy 5 Dimenzióban XXII. Konferenciája”

2018. augusztus 30-án 9:00 órai kezdettel

Budapesten a Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget Star Auditóriumában

Program

A délelőtti program levezető elnökei:
dr Kovács Iván Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgató
dr Lehoczky Péter Medicina 2000, Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség korábbi elnöke

Moderátor:
dr Kovács Zoltán
a szervező bizottság elnöke, a konferencia főrendezője

09:10

Köszöntés és nyitó ceremónia

 

09:25 - 9:40

Hogyan járulhat hozzá az egészségügyi rendszer az egészségi állapot súlyos társadalmi-területi egyenlőtlenségeinek a csökkentéséhez?

Prof. dr Orosz Éva az MTA doktora, ELTE Társadalomtudományi Kar, egyetemi tanár
Előadás anyaga

 

09:45 - 10:00

Példaértékű, Európában is egyedülálló együttműködés jövőképe a klinikai sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat között. A jövőben akár drón is szállíthatná a defibrillátort, ha sürgős szükség van rá.

dr Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója

 

10:05 - 10:20

Hogyan lehet Klinikai Központokon kívüli, illetve belüli intézkedésekkel a sürgősségi ellátás biztonságát növelni, együttműködve alapellátással, szakellátással, társkórházakkal, szociális szférával, várossal, megyével és a lakossággal.

Prof. dr Sebestyén Andor Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ elnöke

 

10:25 - 10:40

Az alapellátás megerősítése: Betegút menedzsment, kapuőri szerep, - definitív ellátásra ösztönzés, teljesítmény elismerés a finanszírozásban. Csoportpraxis, kompetencia bővítés, valamint a  megelőzés szerepének hangsúlyozása a háziorvoslásban

dr Selmeczi Kamill az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke
Előadás anyaga

 

10:45 - 11:00

Egészséges Budapest Program járóbeteg-szakellátási fejlesztéseinek aktualitásai és eddigi tapasztalatai. Mit lehetne tenni az ellátórendszer hatékonyságának, és a definitív ellátás volumenének növelése érdekében?

dr Mayer Ákos Egészséges Budapest Program, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Járóbeteg szakellátási igazgató


11:00-11:30 KÁVÉSZÜNET

11:35 - 11:50

Milyen módon és feltételekkel szüntethetjük meg az ingázást a magán és állami ellátórendszer között? A szabályozás lehetséges eszközei. Az érem egyik oldala.

dr Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnök helyettese, az Uzsoki Utcai Kórház, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Oktató Kórházának főigazgatója
Előadás anyaga

 

11:55 - 12:10

A köz és a magán átlátható együttélésének lehetősége a hazai egészségügyben. Mit jelent a szolgáltatói konszolidáció, avagy milyen változás zajlik a régió egészségügyi rendszereiben.  Az érem másik oldala.

Kiss András a Budai Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója
Előadás anyaga

 

12:15 - 12:35

A bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról és arról, hogyan lehetne jobb a magyar egészségügy? „A hálapénzt tűzzel-vassal irtani, az orvosokat pedig folyamatosan ellenőrizni kellene.”

dr Csókay András (PhD) Magyar Állami Honvédkórház, Idegsebészeti Osztály, osztályvezető főorvos, agykutató, idegsebész, Príma Primissima-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett orvos

 

12:40 - 13:00

A jövő orvoslásáról. Miként forradalmasíthatja technikai fejlődés a gyógyítást?  Mire kell felkészíteni a közeljövő szuperkórházait? Pillanatkép a robotsebészet helyzetéről, meglévő eredményeiről és a közeljövőben betöltött szerepéről a gyógyításban.

Prof. dr Weber György (PhD) Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet igazgatója
Előadás anyaga


13:00 - 14:00 EBÉDSZÜNET

 

14:05 - 14:25

“Tessék mondani, itt tényleg mindenki hülye?”* Mit irányoz elő és miképpen realizálható a Magyar Orvosi Kamara 6 pontja az elfogadott költségvetés és egyéb szabályozók ismeretében?

dr Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke
Előadás anyaga

 

14:30 - 14:45

Mire elegendő és mire nem az egészségügy 2019-es költségvetése? Összehasonlító elemzés az egészségügyi dolgozók bérhelyzetéről hazánkban és a környező országokban. (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Szlovénia adatainak felhasználásával.)

Prof. dr Boncz Imre MD, PhD, Habil egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ Egészségtudományi Kar, Egészségbiztosítási Intézet
Előadás anyaga

 

14:50 - 15:05

Hogyan lehet az ismert finanszírozási feltételek között a XXI. század eü. intézményeinek a tulajdonosi és társadalmi elvárásoknak megfelelnie? Tényleg anarchia és káosz uralkodik pénzügyi szempontból az eü. intézményekben? Mire jók a kancellárok?

dr Fendler Judit a Szegedi Tudományegyetem kancellárja

 

15:10 - 15:30

Quo vadis, egészségügy? Egészségügyi stratégiák születése és elmúlása a rendszerváltás után - avagy mihez képest hosszú, vagy rövid egy kérész élete? Lehet-e stratégia nélkül ágazatot működtetni, fejlesztéseket végrehajtani? Van-e HR stratégiánk? Mi lesz az alapellátással és a sürgősségi ellátással? Oki terápiára, és nem tüneti kezelésre van szükség.

dr Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, kórházi főigazgató-főorvos, a Magyar Kórházszövetség - Scholtz Kornél életműdíjas - korábbi elnöke, jelenleg szaktanácsadója
Előadás anyaga

 

15:30 - 15:55

Az ágazati irányítás aktualitás egészségügy-politikai elképzeléseiről és terveiről... avagy milyen változások várhatóak az egészségügyben a közeljövőben?

dr Nagy Anikó Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, államtitkár

 

16:00 - 16:15

Kérdések, válaszok, majd a konferencia zárása

A szervező bizottság a program változtatásának jogát fenntartja. Programunk a jelenlegi aktuális elképzeléseinket tükrözi, melyek az aktualitások függvényében még változhatnak és változni is fognak.

Az egyes előadásokat a felkért előadók tudtával, beleegyezésével hirdettük meg. Azokra az előadókra, akik még nem adtak eddig végleges választ felkérésünkre, a „/felkérés alatt/” megjegyzéssel utaltunk.

* a csillaggal jelzett címek az előadó kifejezett kérésére kerültek be programunkba.

 
Programunk legfrissebb változata mindig megtalálható honlapunkon. Cím: www.oen.hu Mi több Tisztelt Partnereink évek óta értesítést kapnak e-mailben az esetleges lényeges változásokról. Kérjük szíveskedjen figyelemmel kísérni a beérkező leveleit és honlapunkat