Általános információk  
Aktuális rendezvény
Szakmai program  
Szabadidő programok  
Regisztráció  
   
 

Meghívó

Tisztelt Vendégünk!

Ezúton szeretnénk felhívni megtisztelő szíves figyelmét hagyományos évadnyitó rendezvényünk következő találkozójára, az

Egészségügy 5 Dimenzióban Téli szimpóziumára

melyet 2019. január 15-én 9:15 és16:00 óra között rendezünk meg

Budapesten, a Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget Magnolia termében

Magnolia terem

Egészségügyi körökben ismert rendezvénysorozatunk évente két alkalommal kínál lehetőséget az egészségügy szereplői - nevezetesen a kormányzati/önkormányzati szervek, intézményi menedzsmentek, orvosok/szakdolgozók, betegek és beszállítók képviselői - számára aktuális kormányzati tervek meghallgatására, egészségügy-politikai kérdések megvitatására, valamint a jövő vizionálására a Margitsziget páratlan szépségű épített és természeti környezetében - 22. éve immár. 

2018. évi augusztusi konferenciánk programjának gondolat-tartalmi vezérfonalát a kormányzati szinten megfogalmazott célok, eszközök, prioritások alkották. Azóta az elképzelések, koncepciók „testet öltöttek”: kormányzati prioritássá, cselekvési programmá, jogszabállyá váltak. A kormány a napokban fogadta el a Nemzeti Népegészségügyi Program koncepcióját, szabad utat engedélyezett az alapellátás megerősítésére és a sürgősségi ellátás átalakítására is. Mindemellett egy 55 milliárd forintos kórház konszolidációs programról, valamint egy négy lépcsőben tervezett hatalmas béremelési programról is döntött egészségügyi dolgozók számára! A jövőnk vizionálásának ideje elérkezett! Éljen Ön is a kiváló lehetőséggel!

A kormányzati célok és elképzelések mögött rejlő részletek megismerése végett felkértük a szaktárca vezető tisztségviselőit, valamint a változásban érintett területek jeles képviselőit, hogy ismertessék elképzeléseiket a tervezett koncepciókról és azok lehetséges hatásairól/mellékhatásairól egyaránt. Részletes szakmai programunkkal december 15-én jelentkezünk.

Reméljük nincs akadálya annak, hogy vendégeink között üdvözölhessük Önt is a Margitszigeten. Találkozzunk az egészségügy-politika januári fórumán a megszépült Danubius „Thermál” Hotelben!

Budapest, 2018. december 5.

Tisztelettel: Dr Kovács Zoltán


Az Egészségügy 5 Dimenzióban Téli Szimpóziumának programjáról.

Ez lehet a legnagyobb durranás a rendszerváltás utáni magyar egészségügyben. Megteszi, vagy nem teszi? - az itt a kérdés. Történelmi esély az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítésére, átalakítására.

„A következő időszak legkonfliktusosabb területének állította be Rétvári Bence államtitkár a köz- és a magánellátás szétválasztását az egészségügyben”. Évek óta beszélnek kormánykörökben arról, hogy a miniszterelnök nem elégedett a magán és a közfinanszírozott ellátás összefonódásával. Úgy tűnik, betelt a pohár. Most lépett. A kötcsei piknikbeli találkozón - a kiszivárogtatott hírek szerint - Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy „a kórházak állapota rendben van, de az egészségügyben változtatni kell”. Első lépés az állami és magántulajdon szétválasztása lesz, azaz „közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató, közfinanszírozással lekötött kapacitásai terhére nem nyújthat nem közfinanszírozott ellátást” a jövőben.

A bejelentés bombaként robbant elsősorban szakmai berkekben. Egyes szakértők szerint lehetetlen az állami egészségügy radikális szétválasztása, sőt a paraszolvencia, a „szürke zóna”, valamint a legális magánszolgáltatás kitiltása megállíthatatlan szakember elvándorlást válthat ki az állami ellátórendszerből.

A beharangozott változások alapjaiban rengethetik meg az egészségügyet. Érzékenyen érintik az egészségügy csaknem minden szereplőjének jövőjét, mozgásterét, egyszersmind számos kérdést is felvetnek. Menyiben sértik a változások az egészségügyi dolgozók egzisztenciális biztonságát, hogyan hatnak a szürke zónára és a paraszolvenciára?  Megindul-e egyfajta átrendeződés a köz és magán szféra között a humán erőforrás vonatkozásában? Lesz-e ingyenes szabad orvosválasztás az állami egészségügyben? Mi lesz a várólistákkal? Mi lesz a magántulajdonban lévő eszközökkel és a NEAK által finanszírozott alvállalkozói szolgáltatásokkal? Lesz-e kiegészítő biztosításként működő állami pillér a NEAK keretében? Minél inkább fókuszálunk a részletekre, a kérdések száma egyre nő, a következmények szinte beláthatatlanok.

A kormányzati célok alaposabb megismerése végett felkértük a szaktárca vezető tisztségviselőit, valamint az érintett területek jeles képviselőit, hogy ismertessék elképzeléseiket a változásokról, azok hatásairól és lehetséges mellékhatásairól egyaránt. Téli szimpóziumunkon egyik vezető témaköreként kerekasztal konferenciát rendezünk a „köz és a magán szétválasztása az egészségügyben” címmel, ismert egészségügyi szakemberek, és vendégeink részvételével.

*

Más. Kásler Miklós az elmúlt napokban az egészségügy-politika sikereként jelentette be, hogy a kormány (végre) elfogadta a Nemzeti Népegészségügyi Program koncepcióját, valamint szabad utat engedélyezett az alapellátás megerősítésére és a sürgősségi ellátás átalakítására is. „Ha ezeket a programokat egymásra rakjuk, kiépül a magyar ellátórendszer új struktúrája” - kommentálta korábban a miniszter és a hogyan(?) kérdésre is megadta a választ: „Az öt betegségcsoport ellátásához a kórházakban megfelelő osztályokat, részlegeket és egységeket kell létrehozni, ehhez kell és lehet hozzárendelni a szükséges eszközöket, szakembereket és a finanszírozást.” - Mi ez, ha nem struktúraváltás?

Az alapellátás megerősítését, feladatkörének újragondolásával, kompetenciájának kiszélesítésével, eszközállományának bővítésével és a csoportpraxis preferálásával képzeli el a miniszter. Megtudhattuk azt is, hogyan történik meg a sürgősségi betegellátás rendszerhibáinak megszüntetése a közeljövőben, ...és mindezeken felül - nem kis meglepetést okozva az egészségügy szereplőinek körében -, hatalmas egészségügyi béremelést jelentett be a kormány! A kormányzati döntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat és négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ami „2022-re kb. 72 százalékos emelést jelent” az érintettek esetében !!!

Ahogyan az egyik köztiszteletben álló felkért előadónk mondja: „A program, (úgy tűnik) elkészül(t), béremelés is lesz, a politikai szándék is megvan(?), talán pénz is lesz - szóval minden együtt áll a szükséges, de eddig halogatott változtatásokhoz.” A tét óriási.  Mert mi kell egy orvosnak, ápolónak - az egészségügy kulcsszereplőinek - hivatásuk gyakorlásához, az ellátórendszerben  maradáshoz? „Kiszámíthatóság, szakmai fejlődés, jó munkakörülmények, emberi és anyagi megbecsülés.” Mindezek nélkül: nincs szabad orvosválasztás, nincs minőség, nincs biztonság, nincs modern egészségügy! Modern egészségügy nélkül pedig, nincs versenyképesség!... és ezt most már  - hála istennek! - a jelek szerint az MNB(!) és a Kormány is világosan látja.

Lássuk, mit hoz a jövő! Pozitív változásokat, vagy további helyben járást. Egy biztos! Az utóbbi évek/évtizedek legnagyobb és legjelentősebb programbőségével számolhatunk januári szimpóziumunkon. Ne késlekedjen, legyen Ön is a vendégünk!

Reméljük nincs akadálya annak, hogy vendégeink között üdvözölhessük a Margitszigeten. Találkozzunk az egészségügy-politika hagyományos évadnyitó fórumán:

az Egészségügy 5 Dimenzióban Téli szimpóziumán
2019. január 15-én 9:15h-kor
Budapesten, a Danubius Health Spa Resort Hotel Margitsziget Magnolia termében!
Részletes szakmai programunkkal december 17-én  jelentkezünk!

Budapest, 2018. december 03.

Tisztelettel: Dr Kovács Zoltán

Ui: Megkérjük minden kedves Vendégünket, hogy a honlapunkon is megtalálható jelentkezési lapot (kitöltve) legkésőbb 2018. december 21-ig szíveskedjenek elküldeni konferencia irodánk számára. A részvételi díjak átutalására (továbbra is!) január 10-ig kerülhet sor. A szükséges információk megtalálhatók honlapunkon: www.oen.hu címen.